28 Ağustos 2011 Pazar

İstanbul’un Bayram Şekerleri


Bayram şekerlerinin yerini şimdilerde marketlerde hazır olarak satılan madlenler, şekerlemeler almış olsa da, eski dönem İstanbul'unda her çocuğun sabırsızlıkla eve gelmesini beklediği bayram şekerlerinin hazırlanmasında ayrı bir özen ve usul söz konusuydu. Bayram şekeri öyle gelişi güzel hazırlanmazdı. Öncelikle şekerlemenin konulacağı kutunun tabanına pudra şekeri serpilir, ardından lokumlar dizilirdi. Lokumlarının üstüne bağlılığın simgesi renk renk akideler, ardından badem şekeri ve en üstte bütün bir halde glase armut, kayısı şekerlemesi, yarım kavun şekerlemesi, hindistan cevizi şekerlemesi ve ezmeler ile kutu doldurulurdu. Kutu dolduktan sonra ise üzerine bir avuç yaldızlı şeker serpilir ve bayramın şekerleri eve gitmeye hazır olurdu.
Kutu hazırlatılıp eve gelindiğinde misafire ikram edilecek şekerler, kutu sıralamasının tersine döner. Çünkü şekerler bayramda ilk önce yaşlılara ikram edileceğinden yumuşak şekerlemeler şekerliğin en üstüne alınırdı. 

 ( Kaynak: Kaybolan İstanbul'dan Hatıralar, Hikmet Feridun Es, s.235) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder