28 Ağustos 2011 Pazar
Baklavanın Ticari Evrimi
Baklava 20. yy kadar evlerde yapılan bir tatlı olmasına rağmen, 1940 yılında Ali Diler adındaki Gaziantepli bir girişimcinin İstanbul'a gelip Beyoğlu'nda ilk baklava dükkânını açmasıyla artık ticari bir ürün haline geldi. Beyoğlu'nda bu günkü İş Bankası binasının bulunduğu yerde bir dükkan açan Ali Diler ile İstanbul ilk defa baklava satan bir dükkanla tanışmış oldu. Dükkânda satılan baklavalar o kadar rağbet gördü ki Ali Bey, 1948 yılında buradan kazandığı paralarla İstanbul Bakırcılar Çarşısı'nda beş katlı bir han yaptıracak kadar para kazandı. Aynı yıllarda yine Gaziantepli bir aile olan Güllüoğlu'nun İstanbul Karaköy'de açacağı bir dükkan ise baklavanın İstanbul ve Türkiye’den başka dünya çapında bir şöhrete ve değere ulaşmasını sağlamıştır
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder